Drożdżex

Drożdże piwne paszowe nieaktywne/martwe.

Są to martwe komórki drożdży, pozostałość po procesach fermentacyjnych w produkcji piwa. Ich wysoka wartość pokarmowa wynika z jednej strony z zawartości składników pokarmowych takich jak białko ( lizyna, treonina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a z drugiej strony obecności w nich tak zwanych składników aktywnych biologicznie np. enzymów, oraz substancji zapachowych. Działają stabilizująco na pH i przemiany w żwaczu.

To przede wszystkim pasza białkowa zawierająca około 40%-70% białka ogólnego. Krowy lubią zapach drożdży, dlatego ich udział w dawce pokarmowej sprzyja pobraniu paszy. Ich wysoka wartość pokarmowa wynika z jednej strony z zawartości składników pokarmowych takich jak białko (lizyna, treonina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a z drugiej strony obecności w nich tak zwanych składników aktywnych biologicznie np. enzymów, oraz substancji zapachowych.

 

Drożdże paszowe na bazie otrębów pszennych (Saccharomyces Cerevisiae) – DROŻDŻEX P :

 

Wilgotność max. 10.2 %
Białko ogólne w s.m. min. 46%
Mocznik poniżej 0,02%
Postać sypka
Barwa jasno – żółte
Opakowania worki 25 kg  
Dawkowanie (szt./dzień) bydło do 1 kg, trzoda do 250g,cielęta do 100g

 

Drożdże są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość w nich wysokiej jakości białka, witamin z grupy B, enzymów oraz związków mineralnych.

 

Bydło mleczne:

  • poprawa płodności,
  • podwyższenie popędu płciowego oraz skuteczności pierwszego unasiennienia i zapłodnienia,
  • działanie profilaktyczne przy mastitis, zapaleniach macicy, nieżytach,
  • stymulacja żwacza podczas dysfunkcji przedżołądka,
  • zapobieganie i terapia przy acetonemii i kwasicy żwacza
  • pozytywny wpływ na zdrowotność wymienia i ukształtowanie racic,
  • podwyższenie apetytu i lepsze pobieranie paszy.

 

Cielęta (opasy + wychów)

  • stymulacja wcześniejszego pobierania paszy stałej a tym samym:
  • pobudzenie rozwoju żwacza i mikroflory żwacza,
  • zaopatrzenie młodych cieląt w witaminy z grupy B i inne substancje czynne,
  • ochrona przed chorobami infekcyjnymi w wyniku zwiększonego tworzenia się ciał odpornościowych,
  • ograniczenie strat w wychowie,
  • zwiększenie przyrostu i lepsze wykorzystanie paszy,
  • tworzenie się gęstej i zdrowej sierści.

 

Lochy rozpłodowe:

  • stymulacja objawów rui oraz ograniczenia cichej rui,
  • zmniejszenie obciążenia paszy przez mykotoksyny,
  • polepszenie rozwoju płodu i zwiększenie masy ciała prosiąt przy urodzeniu,
  • zwiększenie witalności oraz liczby urodzonych prosiąt,
  • ograniczenie upadku prosiąt,
  • zapobieganie zapaleniu wymienia i macicy,
  • korzystny wpływ na rozwój racic co skutkuje utrzymaniem stabilnej postawy maciory.

 

Prosięta:

  • poprawa pobierania i przyswajalności składników paszy,
  • wspomaganie procesu tworzenia ciał odpornościowych oraz ochrona przeciw chorobom infekcyjnym i biegunce,
  • ograniczenie strat podczas wychowu i odsadzenia,
  • zaopatrzenie w wysokowartościowe składniki odżywcze i substancje czynne,
  • uaktywnienie w pełni jeszcze nie wykształconego systemu trawienia oraz wydzielania enzymów trawiennych.

 

Konie:

        polepszenie gotowości do wysiłku poprzez ograniczenie nerwowości i zwiększenie aktywności przemiany materii,

  • poprawa wyglądu sierści, wzmocnienie kopyt zapobiegające uszkodzeniom,
  • zapewnienie widocznego popędu płciowego i dobrej płodności,
  • redukcja wystąpienia zakłóceń trawienia w szczególności w jelicie grubym,

         dietetyczny komponent w odżywianiu źrebiąt.

 

Drób:

  • zwiększanie pobierania i wykorzystania paszy,
  • zwiększenie ciężaru jaj i stabilności skorup,
  • zapobieganie chorobie nóg perosis (słabe nogi) oraz obniżenia śmiertelności piskląt,
  • poprawa płodności i przydatności do wychowu.

Drożdżex (Drożdże paszowe)