Drożdże piwne paszowe nieaktywne/martwe.
Są to martwe komórki drożdży, pozostałość po procesach fermentacyjnych w produkcji piwa. Ich wysoka wartość pokarmowa wynika z jednej strony z zawartości składników pokarmowych takich jak białko ( lizyna, treonina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a z drugiej strony obecności w nich tak zwanych składników aktywnych biologicznie np. enzymów, oraz substancji zapachowych. Działają stabilizująco na pH i przemiany w żwaczu.
To przede wszystkim pasza białkowa zawierająca około 40%-70% białka ogólnego. Krowy lubią zapach drożdży, dlatego ich udział w dawce pokarmowej sprzyja pobraniu paszy. Ich wysoka wartość pokarmowa wynika z jednej strony z zawartości składników pokarmowych takich jak białko (lizyna, treonina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a z drugiej strony obecności w nich tak zwanych składników aktywnych biologicznie np. enzymów, oraz substancji zapachowych.
Drożdże paszowe na bazie otrębów pszennych (Saccharomyces Cerevisiae) – DROŻDŻEX P :
Wilgotność | max. 10.2 % |
Białko ogólne w s.m. | min. 46% |
Mocznik | poniżej 0,02% |
Postać | sypka |
Barwa | jasno – żółte |
Opakowania | worki 25 kg |
Dawkowanie (szt./dzień) | bydło do 1 kg, trzoda do 250g,cielęta do 100g |
Drożdże są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość w nich wysokiej jakości białka, witamin z grupy B, enzymów oraz związków mineralnych.
Bydło mleczne:
- poprawa płodności,
- podwyższenie popędu płciowego oraz skuteczności pierwszego unasiennienia i zapłodnienia,
- działanie profilaktyczne przy mastitis, zapaleniach macicy, nieżytach,
- stymulacja żwacza podczas dysfunkcji przedżołądka,
- zapobieganie i terapia przy acetonemii i kwasicy żwacza
- pozytywny wpływ na zdrowotność wymienia i ukształtowanie racic,
- podwyższenie apetytu i lepsze pobieranie paszy.
Cielęta (opasy + wychów)
- stymulacja wcześniejszego pobierania paszy stałej a tym samym:
- pobudzenie rozwoju żwacza i mikroflory żwacza,
- zaopatrzenie młodych cieląt w witaminy z grupy B i inne substancje czynne,
- ochrona przed chorobami infekcyjnymi w wyniku zwiększonego tworzenia się ciał odpornościowych,
- ograniczenie strat w wychowie,
- zwiększenie przyrostu i lepsze wykorzystanie paszy,
- tworzenie się gęstej i zdrowej sierści.
Lochy rozpłodowe:
- stymulacja objawów rui oraz ograniczenia cichej rui,
- zmniejszenie obciążenia paszy przez mykotoksyny,
- polepszenie rozwoju płodu i zwiększenie masy ciała prosiąt przy urodzeniu,
- zwiększenie witalności oraz liczby urodzonych prosiąt,
- ograniczenie upadku prosiąt,
- zapobieganie zapaleniu wymienia i macicy,
- korzystny wpływ na rozwój racic co skutkuje utrzymaniem stabilnej postawy maciory.
Prosięta:
- poprawa pobierania i przyswajalności składników paszy,
- wspomaganie procesu tworzenia ciał odpornościowych oraz ochrona przeciw chorobom infekcyjnym i biegunce,
- ograniczenie strat podczas wychowu i odsadzenia,
- zaopatrzenie w wysokowartościowe składniki odżywcze i substancje czynne,
- uaktywnienie w pełni jeszcze nie wykształconego systemu trawienia oraz wydzielania enzymów trawiennych.
Konie:
polepszenie gotowości do wysiłku poprzez ograniczenie nerwowości i zwiększenie aktywności przemiany materii,
- poprawa wyglądu sierści, wzmocnienie kopyt zapobiegające uszkodzeniom,
- zapewnienie widocznego popędu płciowego i dobrej płodności,
- redukcja wystąpienia zakłóceń trawienia w szczególności w jelicie grubym,
dietetyczny komponent w odżywianiu źrebiąt.
Drób:
- zwiększanie pobierania i wykorzystania paszy,
- zwiększenie ciężaru jaj i stabilności skorup,
- zapobieganie chorobie nóg perosis (słabe nogi) oraz obniżenia śmiertelności piskląt,
- poprawa płodności i przydatności do wychowu.