MŁÓTO BROWARNIANE
MŁÓTREX 55
Młóto browarniane (wysłodziny): produkt powstający przy produkcji piwa.
W procesie warzenia piwa po odfiltrowaniu brzeczki przedniej w kadziach zaciernych pozostaje młóto browarniane, bardzo wartościowy produkt uboczny, z powodzeniem wykorzystywany jako pasza, głównie w żywieniu bydła. Świeże młóto browarniane zawiera 15-30% suchej masy i ma postać gęstej, wilgotnej śruty zbożowej, przypominającej wilgotną kaszę jęczmienną (do produkcji piwa najczęściej wykorzystywany jest słód jęczmienny).
Zachodzące podczas zacierania procesy hydrolizy powodują rozkład skrobi i części białek; produkty rozpadu przechodzą do brzeczki przedniej. Natomiast w młócie pozostają białka (ok. 75% s.m. młóta), bogate w lizynę i strawne jelitowo w 85%, tłuszcze, węglowodany nie rozłożone w procesie hydrolizy, głównie pozostałości skrobi, pentozany i związki pektynowe (ok. 20% s.m. młóta) oraz całe włókno
Młóto jest paszą mającą zastosowanie zarówno w żywieniu zwierząt przeżuwających, jak i monogastrycznych. 1 kg tej paszy wg. norm INRA dostarcza 0,19 JPM energii netto dla krów mlecznych. Białko zawarte w młócie tylko w 45% jest rozkładane w żwaczu, co szczególnie wyróżnia młóto jako składnik dawek pokarmowych dla bydła, głównie krów mlecznych. Rzeczywista natomiast strawność białek młóta w jelicie cienkim jest wysoka i wynosi około 85%. Pasza ta nie zwiększa koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu i pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego zwierzęcia.
W trosce o zdrowie krów i wygodę hodowców przygotowano młóto browarniane suszone.
Młóto świeże zawiera około 75 % wody, korzyści jakie korzyści wynikają z suszenia młóta to:
- Stabilny skład chemiczny i bezproblemowe przechowywanie!
- Młóto suszone dłużej zachowuje świeżość, nie ma groźby inwazji mykotoksyn!
- Posiada czteromiesięczny termin przydatności do spożycia!
- Zimą nie zamarza
- Łatwe dozowanie
Młóto ma zastosowanie w żywieniu bydła i trzody lub do sporządzania mieszanek paszowych.
Przykładowa zawartość składników pokarmowych w 1 kg młóta suszonego | |
---|---|
Wartość odżywcza MJ/kg | 11,7 |
Sucha masa | 89% |
Białko ogólne | 24 % |
Tłuszcz surowy | 8,74% |
Włókno surowe | 18,4% |
Popiół | 5,2% |
W suchej masie reprezentowane są prawie wszystkie składniki pokarmowe ziarna jęczmienia, z wyjątkiem cukrów rozpuszczonych w wyniku hydrolizy enzymatycznej. Są to przede wszystkim cukry strukturalne (włókno surowe), białko ogólne, (głównie białko właściwe), tłuszcz surowy, część niezhydrolizowanej skrobi oraz nierozpuszczalne w wodzie związki mineralne, głównie fosforu i wapnia. Brakuje natomiast rozpuszczalnych w wodzie związków mineralnych i witamin. Młóto jest paszą wartościową, mającą zastosowanie zarówno w żywieniu zwierząt przeżuwających, jak i monogastrycznych.